Etimek salatası; diğer salata çeşitlerine göre çok daha az tercih edilen, ancak etimek tadını çok seven kişiler tarafından bazen hazırlanan salata tariflerinden biridir. Az tercih edilmesinin en önemli sebebi; etimek salatasının temelini oluşturan etimeğin artık pek tercih edilmeyen bir malzeme olmasıdır. Yoksa etimek salatası tarifinde herhangi bir zorluk, kolay bulunamayacak bir malzeme, zahmetli aşamalar, vs. Sorunlar yoktur. Yazının devamında da gerekli malzemeler listesi ve adım adım etimek salatası tarifinin hazırlanışı verilmiştir. Kolay gelsin.
Etimek salatası için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)
5 adet havuç
3 adet taze soğan
2 paket etimek
1,5 kilo yoğurt
200 gram haşlanmış mısır
2 diş sarımsak
2 adet kırmızı biber
Bir demet dereotu
Etimek salatası tarifi nasıl yapılır?
Gereken malzemeler temin edildikten sonra etimek salatası tarifine başlanabilir. Her salata tarifinde olduğu gibi etimek salatasında da malzemeler uygun bir şekilde karıştırılacak, baharatları eklenecek ve sonunda istenen tarif elde edilecektir.
Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin etimek salatası için uygun hale sokulması gereklidir. 5 adet havuç çöplerinden ayıklanmalı, dışındaki tabakalar temizlenmeli ve rendelenmelidir. 3 adet taze soğan da yıkanıp temizlenmeli ve ardından ince ince dilimlenmelidir. 2 diş sarımsak da ezilerek veya rendelenerek ufalanmalı ve toz haline getirilmelidir. Bir demet dereotu yıkanmalı, ardından ince ince kıyılmalıdır. Kırmızı biberler de etimek salatası tarifine başlanmadan önce mutlaka közlenmiş olmalıdır.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra etimek salatası tarifinin ilk adımı uygulanır. Uygun bir kaba yeterli miktarda sıvı yağ konur. Ocakta kızarmaya bırakılır. Sıvı yağ kızarma belirtileri gösterir göstermez; rendelenmiş olan havuçlar da bu kaba dökülür ve kavrulur. Havuçlar kavrulma sonucu renk değiştirdikten sonra ocaktan alınır ve bir köşede bekletilir.
Bir kâsenin içinde rendelenmiş sarımsaklar ile yoğurdun karıştırılmasıyla etimek salatası tarifine devam edilir. Bu karışım; etimek salatasının önemli soslarından biri olacaktır. Bunun için özenli bir şekilde karıştırılır.
Elde edilen bu yoğurt-sarımsak karışımının yarısı; tencerede kavrulmuş olan rendelenmiş havuçlar ile karıştırılır ve iyice homojen hale getirilir. Böylece etimek salatasının bir tabakasında kullanılacak olan soslardan biri hazırlanmış olur. Yoğurdun diğer yarısı ise ince ince dilimlenmiş dereotu ile karıştırılır. Bu da etimek salatasında kullanılacak olan diğer sostur.
Şimdi sıra hazırlanan bu kısımları birleştirmeye ve etimek salatasına servisten önceki son görüntüsünü vermeye gelmiştir. Bunun için; geniş bir borcam, tepsi, vs. Kaba etimeklerden bir paketi güzelce dizilir. Tamamen tercihe bağlı olarak havuçlu veya dereotlu yoğurt soslarından biri sürülür. Kaşık yardımıyla düzleştirilir. Üzerine de kalan etimekler dizilir. Bu tabakanın üzerine de kalan yoğurt karışımı sürülür ve aynı uygulamalara tabi tutulur. Böylece etimek salatasının hemen hemen son görüntüsü elde edilmiş olur.
Son olarak; borcamda bulunan etimek salatasının üzeri közlenmiş biberlerle ve haşlanmış mısırla süslenir. Ayrıca listede verilenler dışında süs malzemeleri de gönül rahatlığıyla kullanılabilir.
Üzeri de süslenen etimek salatası tabaklara alınır ve servisi yapılır.
Etimek salatası tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.