{ "title": "Jöleli Etimek Tatlısı", "image": "https://www.etimektatlisi.gen.tr/images/joleli-etimek-tatlisi.jpg", "date": "20.01.2024 06:11:50", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "
Jöleli etimek tatlısı, etimek ekmekelrin fırınlandıktan sonra dilimlenerek tekrar fırınlanması sonucu elde edilir. Etimek lezzet olarak neredeyse herşeyle tat uyumu sağlayabilen bir yiyecektir. O nedenle birden fazla kullanım alanları vardır. İster sabah kahvaltılarında üzerine krem peynir, reçel sürerek ister bu tarifte olduğu gibi tatlı yapımında kullanılabilir. Etimek bu tarifte tatlının bir nevi hamurunu oluşturur. Mutfaklarda yaygın olarak yapılan jöleli etimek tatlısının yapımı oldukça basittir. Çayın ve kahvenin yanında aperatif olarak rahatlıkla servis yapılabilir.

Jöleli Etimek Tatlısı Tarifi İçin Malzemeleri
Şerbeti için
Muhallebisi için
Üzeri için
Süslemesi için
Jöleli Etimek Tatlısı Nasıl Yapılır?

Jöleli etimek tatlısı tarifi için öncelikli olarak muhallebi hazırlığı yapılır. Bunun için derin bir tencereye un, süt, mısır nişastası, toz şeker konulur. Tüm malzemeler orta ateşte çırpıcı yardımıyla karıştırılır. Muhallebi kaynama noktasına geldiğinde ocağın altı kısılır. Muhallebi pürüzsüz bir kıvam aldığında tencere ocaktan alınır. Muhallebi sıcaklığını korurken içerisine tereyağı ve vanilya ilave edilir. Tel çırpıcıyla hızlı bir şekilde karıştırılarak tereyağının erimesi sağlanır. Daha sonra muhallebi ılınması için oda sıcaklığında bir müddet bekletilir. Muhallebi soğurken jöleli etimek tatlısının şerbeti hazırlanır. Bunun için derin bir kâsede kaynamış su, reçel ve toz şeker iyice karıştırılır. Reçel olarak genellikle vişne aroması kullanılması tavsiye edilir. Toz şeker iyice eriyinceye kadar şerbet karıştırılmaya devam edilir. Şerbet hazırlandıktan sonra jöleli etimek tatlısının hazırlanacağı borcamın tabanına etimekler tek kat halinde ve aralarında boşluk kalmayacak şekilde yan yana dizilir. Hazırlanan şerbet kepçe yardımıyla etimeklerin üzerine dökülür. Buradaki en önemli püf noktası etimeklerin şerbeti tamamen çekerek yumuşamasıdır. Aksi takdirde etimeklerin kıtır kalması tatlının tadını bozacaktır. Etimekler şerbeti çektikten sonra üzerine yine kepçe yardımıyla muhallebi dökülür. Muhallebinin düz olması için üzeri spatula yardımıyla düzeltilir. Son olarak jöle hazırlığına geçilir. Tatlının şerbeti için vişne reçeli kullanıldıysa jölede de aynı tadı yakalamak için vişne aromalı jöle kullanılmalıdır. Derin bir kâseye hazır jöle tozu, kaynamış su ve soğuk su ilave edilerek yavaş hareketlerle karıştırılmaya başlanır. Hazırlanan vişneli jöle muhallebinin üzerine dökülür. Jöle döküldüğü kabın şeklini hemen aldığı için bu esnada çok dikkatli ve hızlı olunmalıdır. Jölenin kıvam bulması için tatlı yaklaşık yarım saat kadar oda sıcaklığında bekletilerek daha sonra soğuması için buzdolabına kaldırılır. Jöle gerekli kıvamı yakaladığında etimek tatlısı buzdolabından çıkarılır. İstenilen şekillerde dilimlenerek servis tabağına alınan jöleli etimek tatlısı üzerine biraz Hindistan cevizi serpilerek sunum yapılır.

Afiyet Olsun.
" } ] }