{ "title": "Oktay Usta Etimek Tatlısı", "image": "https://www.etimektatlisi.gen.tr/images/oktay-usta-etimek-tatlisi.gif", "date": "20.01.2024 02:06:00", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Oktay Usta Etimek Tatlısı hem mükemmel lezzeti hem de şahane sunumundan dolayı pek çok hanımın tarif defterinde ilk sıralarda yer almaktadır. Etimek tatlısının muhteşem lezzetini yakalamak için yapılması gereken birkaç püf noktasını sizlerle paylaşmak istiyorum. İlk önerimiz ise etimeklerin üzerine kesinlikle kaynamakta olan sıcak şerbeti kaynar kaynar dökmeyin. Ocaktan alınan ve şerbetin ilk sıcaklığının çıkması için yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar bekletilmesi gerekir. Aksi halde kaynar olarak dökülen şerbet etimeklerin yumuşayarak hamurlaşmasına neden olacaktır. Bu istenmeyen durumda hem etimek tatlısının lezzetini en aza indirecek hem de etimeklerin üzerine üst harcı sürerken parçalanarak dağılmasına neden olacaktır. Bunların yanı sıra hazırlanmış sıcak muhallebiyi, önceden şerbetlenmiş etimeklere gezdirerek döktükten sonra muhallebi iyice soğumadan soğuk sütle hazırlanan krem şantiyi kesinlikle sürmeyin. Çünkü sıcak sıcak olarak sürülmesi gereken muhallebinin üzerine sürülen krem şanti eriyecek ve hiç de hoş olmayan bir görüntü meydana gelecektir. Ayrıca diğer tatlı ve keklerde de olduğu gibi etimek tatlısında da vanilyanın 1 paket yerine kesinlikle 2 paket kullanılması gerektiğini belirtmek istedim. Nedeni ise hazırlanan tatlı veya kekin aroması ve lezzeti daha belirgin olacaktır. Bunların yanı sıra önemli bir noktada vanilyayı ocakta kaynayan muhallebinin üzerine kesinlikle eklemeyip muhallebi ateşten alındıktan sonra ilave ederek iyice karıştırın.

Oktay Usta Etimek Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri

Tabanı için
Muhallebisi için
Krem Şantisi için
Üzeri için
Oktay Usta Etimek Tatlısı Nasıl Yapılır?

Etimek tatlımızın hazırlığına ilk olarak şerbetini hazırlayarak başlayalım. Uygun bir tencereye 2 su bardağı toz şeker, 2 su bardağı su ve 1 dilim limon suyu ilave ettikten sonra tencereyi ocağa koyarak şerbet kaynayarak kıvam alıncaya kadar kaynattıktan sonra tatlımızın şerbetini ocaktan alarak ılıması için 10-15 dakika kadar beklemeye bırakalım. Verilen sürenin sonunda cam dikdörtgen bir fırın tepsisine etimekleri yan yana döşedikten sonra ılıyan şerbeti etimeklerin üzerine bir çorba kepçesi yardımıyla eşit olarak gezdirerek dökelim. Ardından etimekler dökülen şerbeti çekerken bizde tatlımızın muhallebisini hazırlayalım.

Uygun bir tencereye ilk olarak 1 litre sütü ilave ederek üzerine yarım su bardağı toz şeker ekleyerek tencereyi ocağa koyalım. Süt ve şeker karışımını bir tahta kaşık yardımıyla karıştırarak şekerin erimesini sağlayalım. Isınarak sütün içinde eriyen şekerin üzerine öncelikle 2 çorba kaşığı buğday nişastasını ekledikten sonra üzerine 5 yemek kaşığı dolusu elenmiş un ilave ettikten sonra un ve nişastanın topak topak olmaması için karışımı hızlıca karıştıralım. Sürekli karıştırılarak koyulaşıp kıvam alan muhallebinin üzerine 1 çorba kaşığı tereyağını ekleyerek erimesini sağlayalım. Muhallebinin içinde tereyağı eridikten sonra tencereyi ocaktan aldıktan sonra üzerine 2 adet vanilyayı ilave ederek hızlı hareketlerle karıştıralım.

Daha sonra ocaklar aldığımız muhallebiyi şerbetlenmiş etimeklerin üzerine düzgün bir şekilde dökerek üzerini bir spatula yardımıyla düzledikten sonra muhallebinin soğuması için bekletelim. Bizde bu sırada etimek tatlımızın krem şantisini hazırlamak için çukur bir kabın içine bir su bardağı soğuk süt ve bir paket beyaz krem şantiyi ilave ederek bir mikser yardımıyla çırparak şantinin kıvam alarak koyulaşmasını sağladıktan sonra 1 saat kadar buzdolabına koyarak samtinin iyice soğumasını bekleyelim. Ardından buzdolabından çıkarttığımız krem şantiyi üzerine muhallebi sürülmüş etimeklerin üzerine düzgün bir şekilde yayarak sürelim. Tüm aşamaları tamamlanan tatlımızı buzdolabına beklettikten sonra servis yapacağımız zaman dolaptan alıp dilimledikten sonra üzerine yeşil fıstık, dövülmüş ceviz içi, fındık veya damla çikolata ile süsleyerek servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }