{ "title": "Sütlü Etimek Tatlısı", "image": "https://www.etimektatlisi.gen.tr/images/sutlu-etimek-tatlisi.gif", "date": "21.01.2024 17:17:44", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "Sütlü Etimek Tatlısı, bir kere tadanların adeta müptelası oldukları bir lezzet. Özellikle gençlerin çok sevdiği tatlılar arasında olan sütlü etimek tatlısı, sağlık için de faydalıdır. Sütlü etimek tatlısı hem protein kaynaklı hem lif bakımından oldukça yüksek hem de lezzet bakımından keyif verici niteliktedir. Diyet uygulaması yapan kişilerin kaçamak yapmak istedikleri günler de bu tatlının tadına bakmalarını ısrarla tavsiye ederiz. Aynı zamanda şeker hastalığı (Diyabet) durumunuz var ise bir dilimden fazlasını yemenizi tavsiye etmeyiz.

Sütlü Etimek Tatlısı Malzemeleri
Kreması için
Diğer Malzemeleri
Sütlü Etimek Tatlısı Nasıl Yapılır?

Sütlü etimek tatlısının hazırlanışına şerbet ile başlayalım. Şerbet için verilen ölçülerdeki yoz şekeri ve suyu uygun büyüklükte bir tencereye alıp ocağın üzerine yerleştirelim. Kısık ateşte şerbeti kaynayana kadar pişirelim ve kaynama noktasına geldiğinde içerisine bir damla limon suyu damlatalım. Limon suyu ilavesinin ardından şerbeti bir dakika kadar kaynatıp ocağın altını kapatalım ve etimekleri tepsiye dizme aşamasına geçelim.

Etimeklerin kabını açalım ve dikdörtgen bir borcamın içerisine tek sıra halinde dizelim. Tatlının verilen ölçüleri dikdörtgen bir borcam için geçerlidir ve kullanacağınız kalıbın boyutuna göre malzemeler de oynama yapabilirsiniz. Etimeklerin üzerine ilk sıcaklığı çıkan şerbeti bir kepçe vasıtasıyla döküp gezdirelim. Şerbeti dökerken her etimeğin üzerine değecek şekilde itinalı davranmanız gerekir. Aksi halde şerbet değmeyen yerler kuru kalabilir. Şerbeti ile kavuşan etimekleri bir kenara kaldıralım ve kremayı hazırlamaya geçelim. Bu aşamada krema da hazır olana kadar etimekler şerbetini kolaylıkla çekecektir.

Krema için çift tabanlı ve orta boy da bir tencere alıp içerisine süt ilavesi yapalım. Sütün üzerine de tereyağı hariç diğer malzemeleri ilave edip çırpıcı ile güzel bir şekilde çırpalım. Çırptığımız karışımı ocağın üzerine alalım ve kaynayana kadar devamlı karıştıralım. Bu aşama da muhallebiyi karıştırırken tel kullanmanızı tavsiye ederiz. Çırpma teli ile karıştırılır ise kremanın piştikten sonra tekrar çırpılmasına gerek kalmıyor. Güzel bir şekilde karıştıra, karıştıra pişirdiğimiz kremayı ocağın üzerinden alıp içerisine yağ ilavesi yapalım ve tekrar karıştırıp bir müddet bekletelim. Muhallebiyi ocağın üzerinden alır almaz etimeklerin üzerine döker iseniz etimekler muhallebinin sıcaklığıyla hamur olabilir.

Şerbetini çeken etimeklerin üzerine ılık hale gelmiş olan muhallebiyi dökelim ve bıçağın ters tarafı ile düzgünleştirelim. Muhallebinin üzerine dökmek için krem şanti ile sütü çırpalım ve birkaç dakika dinlendirdikten sonra kremanın üzerine döküp yayalım. Sütlü etimek tatlısının en üstünü de bolca Hindistan cevizi serpiştirelim ve buzdolabına dinlendirmek için kaldıralım. Birkaç dinlenen tatlıyı buzdolabından alıp dilimleyip servis tabaklarına alalım ve sunumumuzu yapalım.

Afiyet olsun.

" } ] }