Etimekli Pasta

Etimekli pasta; daha çok bilinen ve genel düşünceye göre daha lezzetli olan tatlı çeşitlerinden dolayı pek bilinmese de sevenleri tarafında hatırı sayılır oranlarda tercih edilen önemli tatlı çeşitlerimizden biridir. Yöresi tam olarak bilinmemekle beraber etimekli pasta; ülkemizin her köşesinde eşit derece bilinen ve tüm memlekete mal olmuş bir tatlıdır.
Ayrıca tarifin hazırlanması da son derece basittir ve malzemeler de çok kolay bulunabilecek cinstendir. Yazının devamında da en genel hatlarıyla bu kolay tarif etimekli pastanın adım adım tarifinden ve etimekli pasta için gerekli malzemelerden bahsedilmiştir.

Etimekli pasta için gerekli malzemeler

  • 2,5 çay bardağı şeker
  • 1 paket etimek
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 5-6 yemek kaşığı un
  • Krem şanti
  • 1 litre süt
  • 1 paket vanilya
  • Antep fıstığı

Eitmekli pasta tarifi nasıl yapılır?

  • Etimekli pasta tarifine başlamadan önce ilk olarak bazı malzemelerin birtakım işlemlerden geçirilmesi gereklidir. Bunun için öncelikle Antep fıstıkları; etimekli pastanın üzerine sos olarak kullanılacağı için ezilerek ufalanmalı ve küçük parçacıklar haline getirilmelidir. Antep fıstığı dışında bu tarz bir ön hazırlığa gerek olmasa da malzemelerin; kullanılacakları tarif aşamasına göre bir arada bulundurulmasında fayda vardır. Şerbet için kullanılacak su ve şeker bir grup; etimekli pastanın aroması olarak kullanılacak olan diğer malzemeler de ayrı bir grup olarak hazırlanır.
  • Yukarıdaki ön hazırlıklar yapıldıktan sonra etimekli pasta tarifine başlanabilir. Tarifte ilk adım olarak; sonunda soğumaya bırakılacağı için etimekli pasta şerbeti hazırlanmalıdır. Kaynatma işlemini yapmaya uygun bir kap, tencere, vs. Seçilir ve ilk olarak şekerin bir kısmı (2 çay bardağı kadar yeterli olacaktır) kaba dökülür ve kavurma işlemine başlanır. Burada şekerin yeterince kavrulup kavrulmadığının ölçüsü, renginin kahverengi bir hal alması ve sıvılaşmasıdır. Kaptaki şeker böyle bir görüntüye bürününce yeterince pişmiş demektir ve üzerine de 1 su bardağı su eklenebilir. Su eklendikten sonra kap hala ocakta bekletilir fakat bir taraftan da karıştırılarak kavrulmuş şekerin suyun içinde çözünmesi sağlanır. Su-şeker karışımı bu şekilde kavrulduktan sonra ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Etimekle pasta tarifinin son aşamalarında tekrar kullanılacaktır.
  • Şerbet yukarıda anlatıldığı gibi hazırlandıktan sonra etimekli pasta tarifinde aromanın hazırlanmasına geçilebilir. Yani; tarifin hammaddesi olan etimeklere eklenerek tat verecek olan kısım hazırlanacaktır. Bu aşamada fazla zahmetli bir durum yoktur. Şerbetten, Antep fıstığından ve krem şantiden arta kalan malzemeler; un, nişasta, vanilya, 1 litre süt ve kalan şeker kavrulmak üzere başka bir kaba konur ve ocağa alınarak kavurma işlemine başlanır. Bu aşamada kavurma işlemi yapılırken etimekli pasta harcı sürekli karıştırılmalıdır ki kavrulma sırasında karışımda yer yer topaklar, öbeklenmiş malzemeler ortaya çıkmasın. Etimekli pasta harcı kesinlikle iyice özleşmeli ve homojen bir halde olmalıdır.
  • Söylenen noktalara dikkat edilerek etimekli pasta harcı da hazırlandıktan sonra gerekli temel kısımlar tamamlanmıştır. Geriye sadece bu kısımların uygun bir şekilde birleştirilmesi kalmıştır. İlk olarak hazırlanmış olan etimekler uygun, geniş bir tepsi, borcam vb. Kaba dizilir ve soğumuş olan şerbet de her kısma eşit olacak şekilde bu etimeklerin üzerine dökülür. Böylece etimekli tatlının has kısmı olan tatlı etimekler elde edilmiş olur.
  • Şerbetin eklenmesinden sonra ise sırada etimekli pasta harcının eklenmesi vardır. Etimekli pasta harcı; dizilmiş olan etimeklerin sadece üst yüzeyine olacak şekilde dağıtılacaktır. Fakat harcın dağıtılması sırasında her yerinde yüksekliğin eşit olmasına ve görsel zevk açısından üst tarafının düzleştirilmesine dikkat edilmelidir.
  • Etimekli pasta harcı da eklendikten sonra ise bir paket krem şanti, paketindeki talimatlara göre hazırlanarak etimekli pastanın son halinin en üst yüzeyine sürülür. Son olarak onun da üzerine ufalanmış olan Antep fıstıkları serpiştirilir ve etimekli pasta soğumaya bırakılır.
  • Soğuduktan sonra kesmeye gerek kalmadan, etimekler birer birer tabaklara konarak servis edilebilir.
  • Etimekli pasta tarifi tamamlanmıştır ve servis etmeye hazırdır, afiyet olsun.
22.01.2024 01:45:27
Etimekli Pasta ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Etimekli Pasta Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Etimekli Pasta"
Etimek tatlısını haftaya günümde denemek istiyorum. Bu tarif ve ölçü kaç kişi için uygun olur? Tarifi fındık fıstık gibi çerezlerle daha faza çeşitlendirsem ve çikolatalı yapsam güzel olur mu? Bana böyle çok sade geldi, renklendirmek için ne yapabilirim?
Neşe . 01.11.2018 21:49:14

Muzlu Etimek Tatlısı

Muzlu etimek tatlısı hem lezzetli hem de pratik olan bu tatlı, özellikle de çocuklar tarafından çok sevilmektedir. Çocuklarınıza güzel bir sürpriz yapmak ist...
Devamını Oku

Oktay Usta Etimek Tatlısı

Oktay Usta Etimek Tatlısı hem mükemmel lezzeti hem de şahane sunumundan dolayı pek çok hanımın tarif defterinde ilk sıralarda yer almaktadır. Etimek tat...
Devamını Oku

Pudingli Etimek Tatlısı

Pudingli etimek tatlısı, etimeklerle yapılan şerbetli bir tatlı. Etimek kıtır kıtır bir lezzet. Bu ekmekler ilk kez pişirildikten sonra, kesilerek 2. Kez tek...
Devamını Oku

Kadayıflı Etimek Tatlısı

Kadayıflı etimek tatlısı, ekmak kadayıfı tadında bir tatlı türüdür. Yapılışı oldukça kolay ve lezzet bakımından akıllardan çıkmayacak kadayıflı etimek t...
Devamını Oku

Jöleli Etimek Tatlısı

Jöleli etimek tatlısı, etimek ekmekelrin fırınlandıktan sonra dilimlenerek tekrar fırınlanması sonucu elde edilir. Etimek lezzet olarak neredeyse herşey...
Devamını Oku

Elmalı Etimek Tatlısı

Elmalı Etimek Tatlısı, oldukça kolay ve bir o kadar da hafif bir tatlı olması nedeni ile aynı zamanda fırında gerektirmediğinden dolayı ani misafir gelme dur...
Devamını Oku

Etimek Nedir

Etimek, kızartılmış ve suyu alınmış ekmek demektir. Tuzsuz, normal ve kepekli gibi çeşitleri vardır. Eğer diyet yapmıyorsanız normalinin üstüne biraz k...
Devamını Oku

Kakaolu Etimek Tatlısı

Kakaolu etimek tatlısı, Annelerimizin yaptığı klasik etimek tatlılarından farklı olan kakaolu etimek tatlısı lezzet bakımından denenmesi tavsiye edilen tatlı...
Devamını Oku

1 Dilim Etimek Kaç Kalori?

1 Dilim Etimek Kaç Kalori, Severek tükettiğimiz etimek yumurta kullanılarak yapılmaktadır. Etimek bir kere pişirildikten sonra bir kez daha pişirilme işlemin...
Devamını Oku

Patlıcanlı Etimek Salatası

Patlıcanlı Etimek Salatası, oldukça leziz ve göz alıcı salatamızın sunumunda birçok alternatifiniz olabilir. Örneğin davet sofralarınızda ortaya mükemmel bir...
Devamını Oku

Tavuklu Etimek Salatası

Tavuklu Etimek Salatası, sağlıklı ve besleyici harika bir salata çeşidi olmasının yanı sıra doyurucu özelliği ile de sofralarınızdan eksik etmeyeceğiniz...
Devamını Oku

Etimek Diyeti

Etimek Diyeti; Tek gıda rejimi yaparak kilo vermekte mümkün. Yalnız tek yönlü beslenildiği için bir kere uygulanması önerilir. Hedefimiz 3 günde yaklaşık 2 k...
Devamını Oku

Çilekli Etimek Tatlısı Tarifi

Malzemeler.1 paket etimek 1 litre süt 1 paket krem şanti 250 gram çilek veya franbuaz 50 grm margarin 3-4 yemek k...
Devamını Oku

İrmikli Etimek Tatlısı

İrmikli Etimek Tatlısı; hafif ve yapımı kolay bir tatlı istiyorsanız eğer bu tarif tam size göre. Çok kolay bir şekilde yapıldığı için acil durumlarda kurtar...
Devamını Oku

Etimek Kreması

Etimek kreması etimek tatlısı yaparken kullanılan muhallebidir. Bu muhallebi sayesinde oldukça hafif ve sağlıklı tatlılar hazırlayabilirsiniz. Sadece etimek ...
Devamını Oku

Limonlu Etimek Tatlısı

Limonlu Etimek Tatlısı, bu tatlı hem şerbetli hem sütlü bir tatlıdır. Bu yüzden şerbetli tatlılardan hafif bir tatlıdır. Yapımı kolaydır. Fırın gerektirmeyen...
Devamını Oku

Labneli Etimek Tatlısı

Labneli Etimek Tatlısı, Etimek tatlısının daha önce birçok tarifi denenmiştir. Fakat bu tarif diğerlerine bakarak daha etkili ve hafif. Bu kez tramisuda...
Devamını Oku

Kaymaklı Etimek Tatlısı

Kaymaklı etimek tatlısı, ekmek kadayıfını hiç de aratmayacak lezzette. Özellikle kaymaktan hoşlanan kişiler için bu tatlı kaçınılmaz olacaktır. Etimeklerin y...
Devamını Oku

Meyveli Etimek Tatlısı

Meyveli etimek tatlısı, yaz günlerinde içinizi ferahlatan ağzımızı tatlandıran tam bir yaz tatlısı. Mükemmel görseli ile başınızı döndürecek. Ayrıca habersiz...
Devamını Oku

Dondurmalı Etimek Tatlısı

Dondurmalı Etimek Tatlısı, etimek tatlısı hemen her yaştan kişi tarafından sevilerek yenilen tatlılardan birisidir. Dondurmalı etimek tatlısı sade muh...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Muzlu Etimek Tatlısı
Oktay Usta Etimek Tatlısı
Pudingli Etimek Tatlısı
Kadayıflı Etimek Tatlısı
Jöleli Etimek Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024