Etimekli pasta; daha çok bilinen ve genel düşünceye göre daha lezzetli olan tatlı çeşitlerinden dolayı pek bilinmese de sevenleri tarafında hatırı sayılır oranlarda tercih edilen önemli tatlı çeşitlerimizden biridir. Yöresi tam olarak bilinmemekle beraber etimekli pasta; ülkemizin her köşesinde eşit derece bilinen ve tüm memlekete mal olmuş bir tatlıdır.
Ayrıca tarifin hazırlanması da son derece basittir ve malzemeler de çok kolay bulunabilecek cinstendir. Yazının devamında da en genel hatlarıyla bu kolay tarif etimekli pastanın adım adım tarifinden ve etimekli pasta için gerekli malzemelerden bahsedilmiştir.
Etimekli pasta için gerekli malzemeler
2,5 çay bardağı şeker
1 paket etimek
3 yemek kaşığı nişasta
5-6 yemek kaşığı un
Krem şanti
1 litre süt
1 paket vanilya
Antep fıstığı
Eitmekli pasta tarifi nasıl yapılır?
Etimekli pasta tarifine başlamadan önce ilk olarak bazı malzemelerin birtakım işlemlerden geçirilmesi gereklidir. Bunun için öncelikle Antep fıstıkları; etimekli pastanın üzerine sos olarak kullanılacağı için ezilerek ufalanmalı ve küçük parçacıklar haline getirilmelidir. Antep fıstığı dışında bu tarz bir ön hazırlığa gerek olmasa da malzemelerin; kullanılacakları tarif aşamasına göre bir arada bulundurulmasında fayda vardır. Şerbet için kullanılacak su ve şeker bir grup; etimekli pastanın aroması olarak kullanılacak olan diğer malzemeler de ayrı bir grup olarak hazırlanır.
Yukarıdaki ön hazırlıklar yapıldıktan sonra etimekli pasta tarifine başlanabilir. Tarifte ilk adım olarak; sonunda soğumaya bırakılacağı için etimekli pasta şerbeti hazırlanmalıdır. Kaynatma işlemini yapmaya uygun bir kap, tencere, vs. Seçilir ve ilk olarak şekerin bir kısmı (2 çay bardağı kadar yeterli olacaktır) kaba dökülür ve kavurma işlemine başlanır. Burada şekerin yeterince kavrulup kavrulmadığının ölçüsü, renginin kahverengi bir hal alması ve sıvılaşmasıdır. Kaptaki şeker böyle bir görüntüye bürününce yeterince pişmiş demektir ve üzerine de 1 su bardağı su eklenebilir. Su eklendikten sonra kap hala ocakta bekletilir fakat bir taraftan da karıştırılarak kavrulmuş şekerin suyun içinde çözünmesi sağlanır. Su-şeker karışımı bu şekilde kavrulduktan sonra ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Etimekle pasta tarifinin son aşamalarında tekrar kullanılacaktır.
Şerbet yukarıda anlatıldığı gibi hazırlandıktan sonra etimekli pasta tarifinde aromanın hazırlanmasına geçilebilir. Yani; tarifin hammaddesi olan etimeklere eklenerek tat verecek olan kısım hazırlanacaktır. Bu aşamada fazla zahmetli bir durum yoktur. Şerbetten, Antep fıstığından ve krem şantiden arta kalan malzemeler; un, nişasta, vanilya, 1 litre süt ve kalan şeker kavrulmak üzere başka bir kaba konur ve ocağa alınarak kavurma işlemine başlanır. Bu aşamada kavurma işlemi yapılırken etimekli pasta harcı sürekli karıştırılmalıdır ki kavrulma sırasında karışımda yer yer topaklar, öbeklenmiş malzemeler ortaya çıkmasın. Etimekli pasta harcı kesinlikle iyice özleşmeli ve homojen bir halde olmalıdır.
Söylenen noktalara dikkat edilerek etimekli pasta harcı da hazırlandıktan sonra gerekli temel kısımlar tamamlanmıştır. Geriye sadece bu kısımların uygun bir şekilde birleştirilmesi kalmıştır. İlk olarak hazırlanmış olan etimekler uygun, geniş bir tepsi, borcam vb. Kaba dizilir ve soğumuş olan şerbet de her kısma eşit olacak şekilde bu etimeklerin üzerine dökülür. Böylece etimekli tatlının has kısmı olan tatlı etimekler elde edilmiş olur.
Şerbetin eklenmesinden sonra ise sırada etimekli pasta harcının eklenmesi vardır. Etimekli pasta harcı; dizilmiş olan etimeklerin sadece üst yüzeyine olacak şekilde dağıtılacaktır. Fakat harcın dağıtılması sırasında her yerinde yüksekliğin eşit olmasına ve görsel zevk açısından üst tarafının düzleştirilmesine dikkat edilmelidir.
Etimekli pasta harcı da eklendikten sonra ise bir paket krem şanti, paketindeki talimatlara göre hazırlanarak etimekli pastanın son halinin en üst yüzeyine sürülür. Son olarak onun da üzerine ufalanmış olan Antep fıstıkları serpiştirilir ve etimekli pasta soğumaya bırakılır.
Soğuduktan sonra kesmeye gerek kalmadan, etimekler birer birer tabaklara konarak servis edilebilir.
Etimekli pasta tarifi tamamlanmıştır ve servis etmeye hazırdır, afiyet olsun.
22.01.2024 01:45:27
Etimekli Pasta ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Etimek tatlısını haftaya günümde denemek istiyorum. Bu tarif ve ölçü kaç kişi için uygun olur? Tarifi fındık fıstık gibi çerezlerle daha faza çeşitlendirsem ve çikolatalı yapsam güzel olur mu? Bana böyle çok sade geldi, renklendirmek için ne yapabilirim? Neşe . 01.11.2018 21:49:14
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024